Villa Doomen te Hilvarenbeek
Villa Doomen te Hilvarenbeek

opdrachtgever:

Fam. Doomen

aannemer:

Bouw en aannemersbedrijf Edward Ansems

constructeur:

Heijmans & Partners ingenieurs

toelichting:

De Pastoor van Beijnenstraat ligt in een woonwijk uit de jaren ‘50 in het centrum van Hilvarenbeek en kent een bebouwing van vrijstaande en halfvrijstaande woningen. In de loop der jaren is de bebouwing aan elkaar vast gegroeid door bijgebouwen tot op de perceelsgrenzen. Het oorspronkelijk ruimtelijke karakter van de wijk is nog maar beperkt waarneembaar door de aaneen gebouwde straatwanden.

Het ontwerp gaat uit van een toekomstbestendig woonprogramma op de begane grond in een plattegrond van 7 x 31 meter. Alle verblijfsruimten zijn georiënteerd op de diepe tuin en grenzen aan inpandige buitenruimten. Daarmee is privacy in de woning gewaarborgd en vloeien binnen- en buitenruimten in elkaar over. De ruime leefkeuken geeft door de indrukwekkende glaspartijen royaal uitzicht op de straat en op de Beekse toren. Wonen en slapen liggen in de tuin verscholen en zijn zuid georiënteerd. De gecombineerde slaap- / badkamer is, om inkijk te voorkomen, terug gelegd ten opzichte van de buitengevel. Op de verdieping bevinden zich drie kinderslaapkamers en een werkruimte. De werkruimte grenst aan een besloten vide waardoor licht van bovenaf wordt binnengehaald maar geen inkijk van en naar buiten mogelijk is. In de architectuur wordt de diepte van het perceel benadrukt. De bakstenen “bungalow” verheft zich naar achter toe langzaam boven de natuurlijk aflopende tuin. De breedte en positie van de nieuwe woning is gelijk aan de vroegere bebouwing. Qua materiaal- en kleurgebruik is aansluiting gezocht bij de bebouwing uit de omgeving. Het verlichtingsplan in de woning is uitgevoerd naar een ontwerp van Hoogspoor. Voor een impressie van het interieur van de woning en de verlichting zie de referenties op de website van Hoogspoor Designlight.